About Blackdragon

I love corsets and dressing people in them. There is nothing more fun than seeing a woman's face light up when she sees her corseted waist in the mirror!

Corset heldin: de altijd unieke Emily Autumn

Emilie Autumn is zo’n prachtige verschijning, in al haar facetten weet zij zich toch onderscheidend en alternatief uit te dragen. Haar looks variëren van Steampunk met een Post Apocalyptisch tintje tot Burlesque en met een duivels Circus en gothic er tussen in.
Natuurlijk ziet ze er adembenemend uit in elk ensemble, mevouw Autumn is een bloedmooie vrouw met een uitgesproken smaak.

Deze foto geeft een optreden weer in Burlesque traditie, maar dan wel met een rolstoel als attribuut.
Emilie Autumn by Shutterblast.net

Het witte volborst corset met ruche rand, afgezet met rijnsteentjes en versierd met een gedurfde en voor Emilie kenmerkende hart applicatie, draagt ze ook op haar ‘Opheliac’ album cover:
Emilie Autumn Opheliac Album Cover

In deze foto is goed te zien hoe divers Emilie kan zijn, hier draagt ze een lichtroze onderborst corset met pailletten, bijpassende ‘pasties’ en een heerlijk gecombineerde rood met roze pruik. Ze lijkt wel een burlesque poppetje, onschuldig sensueel…
Emilie Autumn

Tot slot wil ik nog dit schitterende zilvergrijze onderborst corset met jullie delen. Ik blijf me verbazen over de geweldige stijl van Emilie Autumn, wie had ooit gedacht dat een corset zo goed zou staan met hotpants!
Emilie Autumn

Als je nieuwsgierig bent geworden naar de artieste achter deze prachtige stukjes inspiratie, kun je alles over Emilie Autumn terug vinden op haar website: www.emilieautumn.com

Gin Wigmore video Hey Ho Stijlinspiratie: Onderborst Corset

Gin Wigmore, bekend van de Heineken ‘Skyfall’ reclame, draagt in deze videoclip een interessante onderborst in een adembenemende combinatie.
De dramatische, lange, zwarte rok die uit immens veel lagen ruches bestaat wordt stoerder gemaakt door het leatherlook onderborst corset met gespen en gestreepte panelen aan de voorkant.

Kinky lange knielaarzen, vingerloze handschoentjes en afwisselend een zweep of een kanten masker maken de ‘femme fatale’ look helemaal af.

Zorg voor en reinigen van een korset

Veel mensen reinigen hun korset niet vaak, maar het zal er toch een keer van moeten komen. Probeer het zo lang mogelijk schoon te houden, want elke reinigingsbeurt is schadelijk voor het korset. Zelfs water doet de stoffen krimpen en tast ook roestvrij staal op den duur aan.

Hoe houd je een korset schoon

Bij het dragen van een korset is de meest ideale manier om zo het schoon mogelijk te houden, een hemd, bloes, shirt of ander kledingstuk eronder te dragen. Kies hierbij bij voorkeur voor een goed ademend, comfortabel en nauwsluitend kledingstuk zonder sluitingen als bijvoorbeeld ritsen, knopen of haakjes.
Een korset direct op de huid dragen is zeker ook mogelijk, maar raad ik sterk af omdat de oliën van je lichaam in de stof van het korset trekken, om maar niet te beginnen over zweet en nare luchtjes. Het resultaat is dat de stofvezels desintegreren en sneller slijten waardoor het korset zijn vorm verliest.

Hoe reinig je een korset

Je kunt je korset naar de stomerij brengen, maar informeer van te voren goed wat ze precies gaan doen om het korset te reinigen. Je wilt niet geconfronteerd worden met een lap stof en een bosje los gehaalde baleinen! Het beste kun je op zoek gaan naar een stomerij met ervaring in het reinigen van theaterkleding, aangezien deze ook vaak een aparte aanpak vergen.

Het beste is het om het korset niet meer dan een paar keer per jaar te reinigen, omdat elke reinigingsbeurt de stoffen aantasten en dus de levensduur van het korset verkort.

Als een stomerij geen goede optie is, kun je het korset ook zelf op de hand wassen. Overweeg NOOIT het gebruik van een wasmachine, omdat de baleinen alleen al zullen vervormen hierdoor.
Gebruik ook geen textielverfrissers als Febreze, omdat deze extreme en ongelijke krimp van de stof veroorzaken, waardoor het sneller kan scheuren.

Flockstoffen kunnen niet gewassen worden, omdat het delicate flock materiaal zich dan van de stof onthecht.

Rijg de twee zijden los van elkaar. Vul een schone teil of wasbak met lauwwarm water, te heet water doet de stoffen krimpen waardoor de baleinen eerder door de stof zullen scheuren. Voeg hier, volgens de instructies op de verpakking, mild niet-biologisch handwasmiddel aan toe. Biologische wasmiddelen kunnen te agressief zijn voor de gebruikte katoen en eventueel andere organische materialen en de stof beschadigen. Ook blijft er veel residu achter van dit wasmiddel, hoe goed je het ook uitspoelt, dit kan huidirritaties veroorzaken.

Gebruik een zachte spons om het verdunde wasmiddel mee aan te brengen op het korset, door lichtjes te deppen. Dit is ook een heel geschikte methode om oppervlakte vuil mee te verwijderen zodat je het korset niet helemaal hoeft te wassen.

Je kunt het korset ook 5 minuten laten weken in het verdunde wasmiddel. Probeer niet te hard te schrobben, Als er hardnekkige vlekjes zitten, kun je deze voorzichtig met een nagelborsteltje of zachte tandenborstel proberen te verwijderen (afhankelijk van de stofsoort).

Maak een nieuwe bak met koud water klaar om het korset in uit te spoelen, of spoel het uit onder de kraan. Spoel het tot slot uit met lauwwarm water.

Om het korset uit te wringen, draai het vooral NIET tegen zichzelf in, hierdoor vervormen de baleinen. Probeer om een paneel uit te wringen alsof je een koe zou melken, dus een knijpende neerwaartse beweging. Je kunt het korset ook ronddraaien om het water eruit te krijgen.

Hoe droog je een korset

Leg het korset nu plat op een schone, goed absorberende handdoek en rol de twee in elkaar op. Druk licht op het korset of wrijf erover om het goed uit te wringen, maar probeer het niet te vervormen.

Leg het plat te drogen op bijvoorbeeld een droge handdoek of een wasrek. Zorg dat er voldoende luchtcirculatie is en dat het niet te warm is. Houdt het dus uit de buurt van een kachel, haard of andere warmtebron. De warmte kan ervoor zorgen dat de baleinen vervormen of dat de stof ongelijk opdroogt, waardoor het korset zelf kan vervormen.
Wees er zeker van dat het korset goed droog is alvorens je het weer in de kast opbergt.
Als het corset in de zon te drogen wordt gelegd, is er kans op verkleuring van de stoffen.

Met deze tips heb je langer plezier van je prachtige stukje corrigerende lingerie!

Corsetten en kunst – Jasmine Becket

Dit werk van Jasmine Becket-Griffith, ook wel Strangeling genoemd, valt onder de ‘Low Brow’ kunststroming, ze noemt haar kunst ook wel ‘Big Eye art’. Je kunt het werk ook zeker onder ‘Pop-surrealisme’ classificeren.

Het werk is getiteld ‘Dark Dragon’, het heeft voor mij een beetje een speciale betekenis omdat mijn online naam vaak ‘Blackdragon’ is en het hier toch om een zwarte draak gaat.

Dark Dragon by Jasmine Becket

In het schilderij is een gothic-stijl meisje of vrouw te zien die een blauwzwart met okergele draak vast houdt. De draak is qua kleurstelling volledig afgestemd op de kleuren van de kleding van het meisje. Haar indringende felblauwe ogen worden omringd door diepzwart haar met twee felle blauwe lokken.
De achtergrond is sober in geel en bruintinten om de onheuse sfeer mee te benadrukken.

In de detailfoto’s op Jasmine’s website lijkt de rok een patroon te hebben. Voor mij lijkt het alsof deze uit een zware, zwarte brokaat is vervaardigd. Ik stel me het draakachtige, puntige corset met de okergele accenten langs de randen en in het rijgsel voor als vervaardigd uit leer, misschien wel drakenleer in dit schilderij.
De vorm is zo nauwsluitend dat het ook nog een elegante, mat glanzende satijn zou kunnen zijn.

Vooral de aparte vorm van dit corset spreekt me erg aan, de grillige, ruwe punten geven het iets ongetemds en wilds, terwijl het corset en de rondingen die ermee gevormd worden weer erg zacht en vrouwelijk aandoen.

Ietwat onrealistisch is wel de pasvorm rondom de boezem, want hoewel deze misschien wel heel erg de rondheid van de borst zou kunnen benadrukken, loopt het rijgsel aan de voorzijde voor mijn gevoel toch niet helemaal natuurlijk mee op deze vormen. Vertaald naar een echt corset zou dit denk ik erg gaan trekken indien het op deze wijze aangeregen wordt.

Meer informatie over Jasmine Becket en haar werk vind je op haar site:
http://www.strangeling.com

Een nieuw korset passen

Hoe voelt een goed korset aan?
Zoals een goede vriendin zegt: “als een hele stevige knuffel”.

Een korset mag dus nooit pijn doen als je het draagt, anders is er iets goed mis.

LICHAAMSTYPEN

Lichaamstypen

Elk lichaamstype is meer of minder geschikt voor bepaalde korsetmodellen. Vrouwen vallen in 4 categorieën onder te verdelen als het om korsetten gaat:

Buis – kenmerken:
- Smalle taille en heupen
- Kleine billen
- Schouders, middel en heupen zijn even breed, rechte romp, geen duidelijke taille
- Lange en slanke ledematen
- Weinig vet op het lichaam

Appel – kenmerken:
- Volle boezem, middel en brede bovenrug
- Vet rond de middel en buik
- Mollige bovenarmen
- Kleine en vlakke billen
- Brede schouders
- Schouders, rug en borst zijn breder dan heupen en bovenbenen (creëert een rond effect)
- Slanke goed gevormde bovenbenen

Zandloper – kenmerken:
- Schouders en heupen zijn even breed
- Smalle duidelijke taille, zorgt voor een V-vorm
- Goed gevormde schouders
- Brede bovenrug met weinig vet
- Bovenarmen zijn te weinig gedefinieerd
- Borst is vol en gewelfd
- Vlakke en gespierde buik
- Bovenbenen vlezig en niet strak
- Moeilijk te kleden

Peer – kenmerken:
- Heupen zijn breder dan schouders en borst
- Duidelijke taille
- Gevulde billen en zwaar onderlichaam
- Smalle schouders en borst
- Vaak te veel vet rond middel en onderrug
- Slappe buik
- Lange billen
- Ronde bovenbenen

KORSET MODELLEN

Er bestaan veel verschillende modellen korsetten, bijvoorbeeld:
Modest bust – Bethany, Dahlia, Lamiya, Molly, Tahirah en Wyleigh
Sweetheart – Annelie, Catherine, Honey
Extreme sweetheart / prom bust – Kalleriya
Underbust – Candy, Danchelle, Florence, Gabiya
Waistcincer of waspie – Fahirya

Sweetheart korset

De meeste volborst korsetten uit onze collectie zijn gemaakt op het ‘zandloper’ figuur. Met name bij de Sweetheart en andere modellen met voorgevormde cups voor de boezem kan het korset slecht passen bij sommige types als ‘appel’, ‘peer’ en ‘buisvormig’. In deze gevallen is het het beste om te kiezen voor een onderborst korset, omdat deze makkelijker naar het lichaam te vormen zijn.
Het Sweetheart model heeft gevormde cups en is geschikt voor dames met een gemiddelde cupmaat, het Extreme Sweetheart model heeft grote gevormde cups om de nadruk op de borsten te leggen en is zeer geschikt voor dames met een grote cupmaat.

Extreme Sweetheart korset

De vorm van een volborst korset moet mooi aansluiten om de borsten, de borsten moeten er mooi inpassen en niet extreem bovenuit geduwd worden. Gebeurt dit wel, dan ontstaan er aan de achterzijde vet- of huidrolletjes en als je gaat zitten vormen zich zeer onflatteuze vouwen in de borsten. Het korset heeft dan te kleine cups of zit te strak geregen.
Uit onze ervaring is gebleken dat de volborst korsetten met een rechte bustelijn of ‘modest bust’, het mooist aan te rijgen zijn op vrouwen met een kleinere buste.

Modest bust korset

Vrouwen met een langer bovenlijf hebben baat bij een longline korset zoals Ophelia of het onderborst model Monica. Ze hebben aan de voorzijde een uitlopend puntje dat mooi over de buik sluit ( zeer geschikt voor dames met een buikje).
Deze vallen lager op de heupen bij vrouwen met een gemiddeld bovenlijf, waardoor eventuele vetrolletjes op de heupen makkelijker weg te werken zijn. Bij de kortere modellen kunnen deze nog wel eens benadrukt worden door het strak aangeregen korset.

Longline korset

De Waist cincher heeft spiraal stalen baleinen en vormt de taille extremer tot een zandloper. Hij is minder geschikt voor volslanke dames en mensen met rugklachten om langere tijd te dragen, dan ontstaat er enige druk op de onderrug.

Waist cincher korset

BOVENZIJDE

Let op tijdens het passen van een korset, dat je de armen goed vrij kunt bewegen en dat dit niet gehinderd wordt door het korset. Let er daarbij wel op dat het korset op de juiste plaats zit, dat wil zeggen of hij niet te hoog dichtgesnoerd is. Probeer het korset naar beneden te trekken tot de hoogte die prettig aan voelt.
Heb je toch het idee dat je armen te veel langs de bovenrand wrijven, koop het korset dan niet, hoe mooi je het ook vindt. Het zal namelijk resulteren in geïrriteerde rode plekken ( soms zelfs wondjes ) op je bovenarmen of onder je oksels.

ONDERZIJDE

Je moet ook enigszins comfortabel kunnen zitten in een korset, uiteraard wordt je rechtop gehouden door de baleinen en voelt het in het begin onnatuurlijk aan. Probeer dus met het ingeregen korset op verschillende plekken te gaan zitten om te voelen of de onderrand niet in je lichaam duwt of prikt of dat het op een andere manier erg onprettig aanvoelt. Kun je niet goed zitten, dan is het korset waarschijnlijk te lang voor je en dus ongeschikt.
De baleinen mogen niet prikken in de taille of op de heupen, er ontstaan daardoor vaak blauwe of gevoelige plekken. Probeer heen en weer te bewegen met je bovenlijf als je het korset aanpast. Heb je het idee dat je de rand(en) van het korset op een vervelende manier kunt voelen, dan is misschien het korset te kort en kun je kijken naar een langer vallend model.

TOT SLOT

Als het korset te veel op de ribben drukt, is het wellicht het verkeerde model voor je. Let op de vorm en of het korset erg naar binnen keert vanaf de buste naar de buik. Het is ook mogelijk dat het simpelweg verkeerd is ingeregen voor jouw lijf op dat moment, probeer de rijgsels iets te laten vieren en je korset opnieuw aan te rijgen.

Krijg je last van je onderrug, dan zit het korset in veel gevallen iets te los geregen van onderen, je kunt proberen het daar weer strakker aan te rijgen. Als je pijn krijgt op het midden van je rug of tussen je schouderbladen, dan zit het waarschijnlijk te strak geregen bovenaan, wederom iets laten vieren.

Als je de bovenrand van je onderborst korset voelt in je rug, dan zit het misschien te hoog, Rijg je hele korset los en trek hem naar beneden, rijg opnieuw in tot het prettiger aanvoelt.

Het rugpaneel ( of zoals wij het noemen ‘flapje’ ;) ) moet onder de rijgkant vallen, maar let op: als je het korset volledig kunt dicht rijgen bij het passen is het te groot voor je en doet het dus niets meer voor je. Als je taille reductie wilt, koop dan een korset waarvan het paneel net onder de rijgkant valt. Het korset zal zich namelijk al naar gelang je het meer draagt naar je lichaam gaan vormen. De meeste stoffen gaan iets uitrekken waardoor het korset ook anders vormt. Je lichaam went ook aan het korset als je het regelmatig draagt. Al deze factoren zorgen ervoor dat jet het korset steeds iets strakker aan kunt rijgen, wat uiteraard niet mogelijk is als het al volledig sluit bij aanschaf.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en zul je een goede keuze maken als je een korset gaat passen.

Wat zit er nu precies in een corset?

Ik merk dat mensen toch wel vragen hebben over wat er in hun corset zit.
Dat verschilt natuurlijk van producent tot producent, maar ik wil deze week uitleggen wat de materialen in de meeste Noir et Rose corsetten zijn (aangezien wij een aantal leveranciers hebben, kan dit verschillen).

BALEINEN

Om te beginnen, hebben veel van onze corsetten platte stalen baleinen. Deze zien er zo uit:

Flat Steel Boning plat staal baleinen

Dit zijn hoge kwaliteit, afgeronde baleinen met een beschermlaag zodat ze niet door de stof heen gaan snijden.

Dat ook de kwaliteit van confectiecorsetten sterk kan verschillen, blijkt uit mijn dochter’s ervaring. Zij had een Burleska pinstripe onderborst corset aangeschaft in 2011. Dit corset heeft zij ongeveer eenmaal per week gedragen en na een maand was de naad van de corsetsluiting kapot. Ze heeft dit, toch wel verongenoegd, gerepareerd.
Echter, steeds wanneer ze het corset droeg merkte ze dat er iets prikte in haar heup, op de plek van een balein rechtsvoor. Ervan uit gaande dat ze wellicht toch het verkeerde model corset voor zichzelf had uitgekozen, accepteerde ze dit. Totdat vorige week de balein dwars door de katoenen voering kwam zetten!
Teleurgesteld hebben we de balein eruit gehaald en tot onze verbazing zat dit al die tijd in het corset (te zien naast een andere balein uit hetzelfde corset):

Bad Flat Steel Boning

Dit zijn niet de beste kwaliteit baleinen, maar het ergste is dus dat de balein afgeknipt is en niet afgevijld, de scherpe punten hebben dus al die tijd in haar lijf geprikt. Een wijze les…

Veel modellen corsetten hebben twee spiraal stalen baleinen voorop, aan weerskanten van de voorsluiting. De andere panelen zijn dan voorzien van plat stalen baleinen. Zo ziet het er dan onder de stof uit:

Corset boning baleinen

Deze spiraalbaleinen zorgen voor een mooie vorm en iets meer beweeglijkheid aan de voorkant van het corset.

De meeste corsetten kunnen ook met spiraalbaleinen in plaats van plat stalen baleinen besteld worden, maar onze ervaring leert dat er dan te weinig baleinen zijn om echt heel goede steun te bieden. Het draagt wel heel prettig, dus is een goede keuze voor mensen die een lichter corset effect op het oog hebben.

Spiral Steel Boning spiraal staal baleinen

Een goed alternatief voor corsetfans die het maximale effect willen behalen is het ‘waist training’ corset. Deze heeft alleen maar spiraalbaleinen, maar dan dubbel zoveel als de corsetten met plat stalen baleinen. Op elk paneel zitten twee spiraalbaleinen naast elkaar. Zo biedt het corset niet alleen ruim voldoende steun, maar door het gebruik van spiraalbaleinen draagt het corset vaak nog prettiger dan bij onze reguliere corsetten.
Spiraalbaleinen buigen namelijk niet alleen naar voren en naar achteren, zoals de platte baleinen, maar ook opzij. Zo vormen ze zich gemakkelijker naar het lichaam van de draagster.

Waist training corset boning

SLUITING

De voorsluiting is in veel gevallen een zogenaamde ‘busk’ in het Engels of in het Nederlands corsetsluiting. Dit is de meest voorkomende en praktische sluiting. Hij is namelijk zowel eenvoudig in gebruik als stevig en ziet er elegant uit.
Een corsetsluiting is een metalen strip met aan de ene zijde oogjes die vastgenageld zitten en aan de andere zijde vasgenagelde pinnen of dopjes waar de oogjes overheen vallen om te sluiten.

Corset busk corsetsluiting

Natuurlijk zijn er ook andere sluitingen, zoals een rits (dezelfde stevige soort als in jeans), rijgsluiting (net als de achterkant) of zelfs geen sluiting, dan is de voorkant van het corset dicht en loopt de stof door. Hoewel dit erg mooi kan zijn, is het iets lastiger om het corset aan te trekken omdat deze vaak los geregen en uitgehaald moet worden. Bij een corset met sluiting kan het rijgsel blijven zitten en kan de draagster zelf het corset aanrijgen.

Een populair alternatief op de corsetsluiting zijn de ‘clasp’ of haaksluitingen, deze zien er een beetje uit als ouderwetse kastdeur sluitingen.
Ook deze sluitingen zitten vastgenageld op de metalen strips die de voorkant van het corset steun bieden.

Clasp closure haaksluiting corset

RIJGSELS

Veruit de meeste corsetten in onze collectie komen met rijgkoord, dit lijkt meestal op veterkoord, in andere gevallen op scheerlijnen. Als gemeenschappelijke factor hebben de koorden dat ze stevig zijn, stevig genoeg om keer op keer hard aan te trekken. Stevig satijnlint is een populair alternatief, erg elegant en het rijgt erg prettig. Let er wel op dat lint harder slijt en dus eerder vervangen moet worden dan koord.

Het rijgsel wordt geregen door ingenagelde ringetjes. Uiteraard moeten deze ook tegen een stootje kunnen. De beste kwaliteit corsetten in ons assortiment hebben daarom ook ‘lacing bones’. Dit zijn een soort brede baleinen met gaatjes erin, waar de ringetjes doorheen gezet worden. Dit biedt exra steun aan zowel de stof als de rug. Wil je jouw corset dus regelmatig dragen, let er dan op of deze met of zonder lacing bones komt. Bij twijfel kun je dit altijd navragen.

Lacing bones rijg baleinen korset

DE BINNENKANT

Eigenlijk al onze corsetten hebben een katoenen voering, dit is comfortabel en ademt goed zodat je lijf zo min mogelijk bezweet raakt. Er kan ook gekozen worden voor satijn, dat voelt wel prettig aan maar ademt natuulijk minder goed.

De meeste modellen hebben ook nog een band ter hoogte van de taille lopen, een ‘waist tape’ of tailleband. Deze zorgt voor extra stevigheid voor het corset.

Het voornoemde corset van mijn dochter was duidelijk niet gemaakt voor regelmatig gebruik, want helaas was de tailleband ook helemaal gerafeld in haar corset:

Waist tape

Het goede nieuws is dat ze nu van onze vertrouwde leverancier een mooi waist training corset heeft besteld in plaats van deze, aangezien ze toch graag een zwart corset wil voor haar basis garderobe. Ik zal jullie daar meer over vertellen zodra ze hem ingedragen heeft.

Nu weten jullie meer over de verschillende materialen die gebruikt worden in corsetten.
Laat me vooral weten wat jullie ervan vinden!

Het corset in de Victoriaanse tijd

Postcard by Gerlach & Gerlach Jr.Het beeld dat veel mensen van corsetten hebben is het volgende: een frêle vrouw houdt zich met alle macht vast aan een bed, terwijl ze krachtig ingeregen wordt door de hulp. Met de knie in de rug wordt het maximale effect van het corset bereikt, waarop de dame in kwestie zich meer dan begerenswaardig voelt met haar wespentaille. In sociale functies blijft de dame wel achter op haar mannelijke gesprekspartners, daar ze zich verzwakt voelt door de beperking van het corset op de ademhaling. De organen worden verplaatst naar boven en onder en de longinhoud beperkt. Ze valt flauw en dient bijgebracht te worden met reukzout.

Rond 1830 geloofde men dat vrouwen corsetten op medische basis nodig hadden om hun fragiele lijfjes mee te ondersteunen. Van jongs af aan werden kinderen corsetten aangemeten voor hun gezondheid, steeds langer en strakker ingesnoerd. Natuurlijk leidde dit ertoe dat jonge meisjes en later vrouwen zo afhankelijk werden van hun corset, dat het een basisbehoefte was voor dagelijkse dracht.

Als de zwakkere sekse beschermde het corset de vrouw niet alleen fysiek, maar ook in haar reputatie. Een strak aangereigen corset was het toonbeeld van een deugdelijke vrouw, waar een los corset een vrouw van losse moraal ten toonbeeld gaf.
Victoriaanse middenklasse vrouwen hadden een vooral ornamentele taak: ze waren de paradepaardjes van hun mannen, het toonbeeld van de rijkdom van het gezin. De industrialisatie had ervoor gezorgd dat veel middenklassers opklommen tot ‘nouveau—riche’ en tevens dat mode betaalbaar werd. Vrouwen geloofden in hun rol als ‘huisvrouw’ en spreidden graag hun welvaart tentoon door zichzelf op de meest gunstige manier te presenteren. De vrouwen met de kleinste taille – 20-22 inch was een acceptabele omvang – waren het meest begeerlijk en duidelijk welvarend genoeg om een uitstekende corsetier te betalen.

Rubens woman Victorian

Naast welvaart waren normen en waarden een grote drijfveer om corsetten te dragen. Met name de Britse Victoriaanse dames waren zeel gesteld op hun uitstraling van deugdelijkheid, nauwgezetheid en moed om pijn te trotseren voor een keurig uiterlijk.
Tegenstanders van het corset hebben veel beweringen gedaan, die niet allemaal bewezen zijn. Zo zouden er vrouwen zijn geweest die hun zwevende rib hadden laten verwijderen om in een kleiner corset te passen. Dit is onwaarschijnlijk, gezien de medische kunde en hygiëne in deze tijd. Wel zouden veel vrouwen hun corset zo strak gedragen hebben, dat er ribben braken en de longen perforeerden. Ook zouden er vrouwen een miskraam gehad hebben door te strak gedragen corsetten. Er was echter een speciaal model corset voor vrouwen die in verwachting waren, dus wat daarvan op waarheid gestoeld is, is onduidelijk.

In werkelijkheid was tight-lacing een zeldzaamheid. Voor dagelijks gebruik had met comfortabele onderborst corsetten waarin bewegen behoorlijk vrij was. Voor speciale gelegenheden droegen de dames uiteraard hun zondagse kleding – met bijbehorende onderkleding.Pink Victorian Underbust Corset

Het hedendaagse corset is zeer divers. Veel corsetieres maken op maat, volgends de originele patronen, corsetten die prachtige replicas zijn van hun voorgangers. De confectie corsetten gebruiken ook veel oude patronen als basis, aangepast aan de moderne vrouw.
Het grote verschil tussen het Victoriaanse corset en het hedendaagse, is dat het niet meer slechts als ondergoed dient. Het corset mag gezien worden! Je kunt het als chique bovenkleding dragen voor een gala, als pikante kleding in de slaapkamer of als erotisch object in een Burlesque show.

De moderne vrouw is sterker dan ooit en het corset is dan ook zeker geen symbool van onderdrukking meer, maar een omhelzing van de vrouwelijkheid!

Tips voor het juist indragen van een nieuw Korset

Als je een nieuw korset koopt met stalen baleinen, moet je het nooit direct heel strak aantrekken. Het korset heeft tijd nodig om naar je lichaam te gaan staan en je lichaam heeft tijd nodig om aan het dragen van het nieuwe korset te wennen.

Begin dus voorzichtig met het los rijgen van de koorden tot het niet verder meer gaat (niet het koord losknopen of uit de oogjes halen!). Ikzelf pak de bovenste kruizen en trek deze vanuit het midden los naar boven en naar onder. Dan pak ik de achterkant van het korset aan weerskanten en beweeg deze tegenovergesteld van elkaar op en neer om het koord of lint goed te verdelen.

Wikkel dan het korset om het lichaam, maak het vast aan de voorzijde met de corset- of andere sluiting en begin voorzichtig met het aantrekken van de koorden aan de achterzijde door de bovenste kruizen te pakken en aan te trekken.
Eerst van boven af naar het midden en daarna van onder naar het midden. Herhaal dit tot het korset comfortabel zit.
Je kunt je bovenlijf tussen het aanrijgen door bewegen zodat het corset op de juiste plaats komt te zitten.

Draag het een aantal uur terwijl je je normaal beweegt (je kunt er ook mee gaan zitten). Herhaal dit een aantal dagen, totdat je ziet dat de baleinen enigszins de vorm van het lichaam houden, nadat je het hebt uitgetrokken.

Als het korset is gevormd kun je beginnen met het korset strakker aan te trekken en dit, regelmatig verdeeld over een aantal dagen, op te voeren tot het niet meer verder gaat.

Doe het wel met beleid, want ook je lichaam heeft tijd nodig om zich naar het korset te vormen. Immers, je snoert de taille in en het teveel van de taille zal naar boven en/of naar onderen geduwd worden. Hierdoor ontstaat dus de mooie taille vorm. Dit betekent wel dat je je lichaam moet laten aanpassen aan deze nieuwe vorm.

Als een korset in het begin direct te strak wordt aangetrokken is de kans heel groot dat de balein of corsetsluiting door de stof heen scheurt of de haakjes aan de voorzijde het begeven.

Dit is dus geen fabricagefout, maar het gevolg van verkeerd indragen!

Voordat je een korset inrijgt is het wel verstandig om te zorgen voor een lege blaas, daar een bezoek aan een toilet een avontuur op zich kan zijn, afhankelijk van het model corset.
Een corset aantrekken vlak nadat je gegeten hebt, moet ook met beleid. Rijg het niet te strak in zodat je lichaam de kans krijgt het eten te verteren. Je voelt vanzelf wanneer het weer iets strakker aangetrokken kan worden.

Als je niemand in de buurt hebt om je te helpen bij het inrijgen van het korset is een deurkruk een geduldig alternatief.
Haak de lussen van de koorden om de deurkruk en begin rustig weg te lopen, stuur met je vingers in de koorden aan de achterzijde mee, totdat het korset goed zit, maak dan een strik.

Veel draagplezier!!

Corsetten en kunst – Myka Jelina

Ik hou van kunst, vooral de oude meesters maar ook surrealistische, fantasy en gothic stromingen.
Het viel me laatst op dat er aardig wat kunstwerken zijn waarin een corset wordt gedragen. Daardoor kreeg ik de inspiratie om mijn favoriete werken met jullie te delen.

Her eerste werk dat ik zal bespreken is van Myka Jelina, een jonge Amerikaanse kunstenares met een voorliefde voor donkere, romantische kunst.

Sasha - copyright Myka Jelina

Dit is het doek getiteld ‘Sasha’ uit 2007. Sasha zit in een verleidelijke, maar iets afstandelijke pose op een Grieks/Romeinse sokkel. Al haar vrouwelijke vormen – borsten, heupen en taille, worden benadrukt door haar houding.

In de realiteit zou een corsetdraagster ook fier rechtop zitten met een corset aan, door de steun die het corset biedt aan de rug. De ronde heupen en het volle decolleté worden gevormd doordat het corset omhoog en naar beneden vormt. Zo krijg je een optisch zo slank mogelijke taille.

De keuze van Myka voor rood en zwart geven het doek een mysterieuze en zwoele uitstraling. Het lint van de schoenen laat ze weer terugkomen als sierrijglint in de voorkant van het corset. Ze heeft het moderne corset goed bestudeerd, want als je goed kijkt zie je de corsetsluiting onder het lint door.

De biezen van het corset dat Sasha draagt lijken wel van satijn of lakleer gemaakt te zijn, zo’n prachtige glans ligt erop. Aan het spannende patroon van de panelen van het corset is ook aandacht besteed, het zorgt ervoor dat het oog van de kijker toch heel snel op het corset valt.

De bloezende top is een mooie aanvulling en ook in het dragen van een corset een goede keuze. Het benadrukt de boezem en verdoezelt kleine schoonheidsfoutjes die misschien op de rug kunnen ontstaan.

De lange pauwenstaart-achtige rok is een mooie stylistische keuze, maar misschien niet de meest voor de hand liggende. Ze krijgt er een beetje een ondeugende Burlesque uitstraling van ;) Haar mooie benen worden hierdoor wel goed getoond.

Ik wil nog even zeggen dat het copryright van dit kunstwerk van Myka Jelina is, haar schilderij ‘Sasha’ kun je hier bekijken: http://www.mykajelinaart.com

Sophia Loren’s elegante rondingen

Deze video van Sophia Loren in de film “The Millionairess” spreekt me ontzettend aan, omdat ze hierin laat zien hoe elegant en sensueel een voluptueuze dame eruit kan zien in een corset.

Verrassender nog is dat je in eerste instantie, onder haar bovenkleding, het corset niet ziet zitten. Het vormt wel, maar door de keuze voor een losvallend jurkje valt het niet heel erg op.

Zo krijgt ze de zo gewenste vrouwelijke rondingen en wespentaille, zonder dat iedereen kan zien dat het door een corset gevormd wordt.

Een goede keuze in bovenkleding kan het grote verschil maken tussen een mooi vallend en een opvallend corset. Door te kiezen voor niet rekbare stoffen zoals katoen, brokaat, dikkere zijde, taft en zo meer voorkom je al dat de baleinen, randen en sluiting van het corset heel erg door de stof heen drukken.
Let op voor bijvoorbeeld satijn, omdat dat erg kan aftekenen.

Denk daarnaast goed na over de kleur van de bovenkleding, een donker corset kan erg doorschijnen onder een lichtblauwe jurk of witte top.

Zorg ervoor dat de bovenkleding alleen nauw sluit als deze uit meerdere lagen bestaat. Kies anders liever voor een iets losser vallende top, zodat er een beetje ruimte blijft tussen de top en het corset.

Dit was het voor vandaag, tot snel weer!